SAUNA SI TERAPIA LUMINII (o scurta prelegere conceputa de Ioan Birta)

     
     In zilele noastre, sauna, uscata sau umeda, nu mai reprezinta un lux, ci o necesitate cotidiana pentru toti cei care asculta de vocea interioara a propriei lor fiinte. Sauna a devenit In multe tari ale lumii un mod de viata, care nu ar trebui sa lipseasca din casa omului modern, a omului contemporan, liber, dar, din pacate, stresat. Pe de o parte, independent din punct de vedere material, pe de alta parte marcat de regimul de viata sedentar, total neadecvat fiintei umane.
     Daca sauno-terapia de la complexul de vile BIRTA de pe Muntele Semenic Incepe din interiorul primei vile, a celei de la intrare, terapia luminii se produce deja din exterior, prin terapia culorilor: casutele, construite In stil arhitectonic montan, reprezinta o combinatie de lemn si piatra; fiecare vila este maiestrit desenata, In veritabile cascade de culori, ce par sa cocheteze Intre ele, prin prezenta unor pasteluri pictate printre pietre de cunoscuti artisti locali: Vila Priluca este decorata In culoare galbena, culoare a inteligentei si a perceptiei superioare; Vila Nerganita se evidentiaza prin verde . culoare a echilibrului interior; Vila Vulturul este patrunsa de un rosu intens, care simbolizeaza actiunea, vitalitatea, forta. Aici se afla . nu Intamplator . Salonul de cristaloterapie si de masaj spatial; Vila Sohodol, pe langa paturile americane cu saltele cu apa, se distinge prin zidul masiv de piatra Incastrat de culoare albastra . simbol al adevarului ancestral, al armoniei si al calmului. Aceste culori reprezinta de fapt o parte din spectrul cromatic generat de aparatul digital de cromoterapie, integrat In cabina saunei finlandeze. In acest fel, am reusit sa realizam o penetrare profunda si sistematica a luminii si a culorilor curcubeului In corpul si sufletul uman, caci l-am conceput In stilul nostru caracteristic, al celor cu credinta In adevar si In echilibru universal.
     Aceasta Imbinare dintre util si frumos, dintre practic si estetic, reprezinta, de fapt, chintesenta, secretul succesului nostru. Noi ne calauzim dupa principiul pe care cei de peste Ocean, cei din Lumea Noua, Il practica cu mult succes: .Don't imitate, innovate.! Noi n-am inventat Lumea, dar noi ne straduim s-o perfectionam, pentru bucuria sufletului si desfatarea inimii. Deoarece suntem convinsi ca oamenii merita mai mult. Sauna contribuie la revigorarea Intregului corp uman, ducand la redesteptarea tuturor simturilor; efectul ei benefic ne revarsa caldura In suflet, ne Invioreaza un corp obosit si stresat. Nu exista o utilitate mai benefica pentru corp decat eliminarea, pe cale naturala a toxinelor. Acest lucru l-au practicat, cu secole In urma, grecii, romanii si, mai aproape de vremurile noastre, finlandezii.
     Efectul de calmare al corpului uman se poate produce si cu o simpla baie, sub forma de dus sau cada, dar el atinge punctul maxim abia dupa primele doua-trei sedinte de sauna finlandeza. Daca procedura va fi complinita cu o cura de cromoterapie (terapia prin lumina si culori) ori prin terapia razelor ultraviolete, atunci ramane ca .varful de lance. sa fie Incununat prin cristaloterapie. Tratamentul cu aerosoli In forma clasica, cunoscut de toata lumea, Incepe deja cu 8 km Inainte de a ajunge pe Semenic, de la Pasul Prislop. Putem afirma, fara a ni se reprosa ca suntem lipsiti de modestie, ca, In acest fel, am reusit sa realizam o procedura totala, completa, de fitness-terapie, In prezent unica In Romania.
     Finlandezii de vita, dar si cei de rand, considera ca mersul la sauna reprezinta .esenta senzatiei, a Implinirii spirituale, un mod de captare a caldurii, concomitent cu cel al umiditatii.. Trebuie spus ca, din momentul In care am hotarat sa mergem la sauna, am luat cea mai Inteleapta decizie, In scopul fortificarii si, In acelasi timp al relaxarii corpului. Aceasta experienta poate deveni rapid o deprindere permanenta de relaxare, un ritual fiziologic, un fel de sport de rutina. Stim cu totii: corpul nu ne iarta, el nu asteapta sa ne facem timp pentru Intretinere, chiar daca .doctorul. nostru intern are grija, din cand In cand, sa declanseze alarma fizica. Dar, din pacate, alarma este deobicei tarzie.
     Cabina saunei finlandeze, importata din Finlanda, atat ca aparatura, cat si, mai ales, ca infrastructura, este construita dintr-un lemn exotic, din tinuturile nordice, care creste In zonele vegetale din regiunile polare, aflate la granita zapezii cu gheata vesnica. Acesti arbori din zonele reci cresc extrem de lent. Configuratia cercurilor este perfecta, structura mai densa, ceea ce le confera o duritate deosebita, dar si o finete fara egal. Acest lemn rezista nu doar la alternantele permanente de caldura si frig din cabina, ci el absoarbe si aburii creati instantaneu de apa pusa peste piatra de granit, Incalzit pana la incandescenta de un cuptor electric de mare putere. De asemenea . si acest lucru este cel mai important ., interiorul, respectiv banchetele, rezematorile pentru cap si spate, sunt executate din lemn african Abachi, un soi de plop tremurator nobil (plop african), care are o conductivitate scazuta a caldurii si pastreaza o temperatura suportabila pentru corp chiar si atunci cand In sauna temperatura tinde sa atinga 100C. De asemenea, structura fibrei naturale a lemnului este capabila sa absoarba aburul, dar si sa-l elibereze din nou. In plus, acest lemn are o structura fonica deosebita: amortizeaza si chiar absoarbe sunetul, dar, cel mai important lucru, caldura din interior este una placuta, nu una sufocanta. Este normal, deci, ca, la o astfel de temperatura, intrarea In bazinul de apa rece de munte sa fie nu numai posibila, dar sa constituie si o sursa de satisfactie, de placere. In acest fel, corpul este expus unei fortificari naturale, necunoscut pana atunci corpului si, In acest fel, contribuie la dobandirea unei experiente unice, de neuitat.
     Fara sa schimbe ambientul natural, constructorii acestei saune demonstreaza In acest fel, respect exemplar fata de utilizatorii finali, beneficiarii de fapt ai saunei. Pentru ca finlandezii apartin unei zone geografice In care perceptia utilului nu are limite, explica de ce sauna Joutsen Royal, pe care am importat-o, reprezinta un superlativ In domeniu, fiind o combinatie fascinanta dintre practic si frumos.      Nordicii, mai ales suedezii, cand vorbesc despre autoturismele lor, spun sec dar raspicat: .Volvo is Volvo., asa Incat orice adaugiri sau comentarii sunt de prisos: la aceste masini garantia este de zece ani, iar calitatea este una din conditiile sine qua non. La randul lor, vecinii acestora, finlandezii, zic: .Sauna ist not sauna. pentru ca, spre deosebire de multitudinea de saune construite In lume, unul din componentele principale Il constituie materialul din care este confectionata sauna, adica lemnul. Evident, este vorba de lemnul nordic si lemnul african, Abachi. De aici si denumirea acestui model de sauna . Youtsen Royal (= Lebada Regala), numita astfel pe buna dreptate, caci ea reprezinta superlativul In tehnologia constructiei de saune. Acestei tehnologii, noi cei de la Birta Group, i- am mai adaugat cateva elemente suplimentare, pe care speram sa le descoperiti personal, atunci cand In varful de munte spiritul Dvs. creator se va simti In deplina libertate iar imaginatia Dvs. nu va mai avea bariere.
     Purtatorul de cuvant al corpului nostru, porte-parleur-ul cel mai obiectiv, este pielea, care simte, Inregistreaza, declanseaza si regularizeaza un complex Intreg de comenzi pentru ca noi sa fim patrunsi de sentimentul armoniei interne, cum s-ar spune, .sa ne simtim In propria noastra piele.. Cu toate ca ni se adreseaza prin intermediul subconstientului, cati, oare, dintre noi ascultam de glasul numerosilor senzori cu care ne este Inzestrat corpul?
     Multa lume se Intreaba de ce In sauna, la temperaturi de peste 90 C, este necesara umiditatea, este nevoie de aburi? Pentru simplu motiv, desi pare paradoxal, ca la aceasta temperatura, prin adaugarea apei peste cele 20 kg de piatra Incinsa la mai multe sute de grade, se previne acumularea excesiva a umiditatii In corp. Iar aceste pietre, aproape incandescente, produc un echilibru fizic dar si siguranta In exploatare, deoarece, Inainte de a fi aduse aici, ele au fost cercetate minutios, pentru a se preveni o eventuala emanatie de gaze toxice, anomalii pe care corpul nostru le simte instantaneu si reactioneaza corespunzator. Din acelasi motiv, cei care practica safari In deserturile Saharei, la temperaturi de peste 45C la umbra, beau ceai fierbinte, conservat si transportat In termose.
     Deja din prima sedinta de sauna, pielea noastra este fortata sa-si deschida porii, eliminand astfel din organism, prin epiderma, surplusul de reziduuri si toxine, In felul acesta curatirea pielei facandu-se, In proportie de aproape 100%, pe cale absolut naturala. Unul din efectele saunei este ca aceasta produce o transpiratie normala a corpului, fara emanatia de mirosuri specifice, cauzate de transpiratia produsa prin efort fizic. Este o transpiratie benefica, tamaduitoare, un adevarat elixir pentru corpul nostru. Sauna ne redeschide porii, precum si pasajele nazale, ne Infrumuseteaza corpul, pentru ca pielea devine nu numai mai curata si, estetic, mai atractiva, ci si mai elastica si, prin urmare, mai sanatoasa. Sauna are efectul regularizarii ritmului inimii, ea stabilizeaza implicit functiile cardiace, ceea ce este benefic pe termen lung suferinzilor de hipertensiune, celor cu deficiente musculare, caci sauna stimuleaza mobilitatea membrelor superioare si a celor inferioare. Relaxarea corpului provoaca In mod vadit, dupa sauna, intrarea corpului Intr-un somn profund, odihnitor si sanatos, astfel ca, In putinele minute dormite, somnul devine efectiv, reconfortant In comparatie cu un somn lung dar agitat si Insotit de cosmaruri.
     Sauna nu este o inventie a omului zilelor noastre, ea este atestata documentar de peste 2000 de ani, ba chiar . cum am mai amintit . are o vechime mult mai mare. Omul modern a redescoperit cateva din practicile cunoscute si uitate de oamenii din asa-zisa epoca primitiva. Ignoranta dar si aroganta omului de astazi Il Impiedica sa-si recunoasca propriile limite, sa valorifice experienta milenara a Inaintasilor.
     Daca spuneam mai sus ca ..sauna nu este sauna., ne refeream la faptul ca dintre multiplele secrete folosite In construirea unei saune, de o deosebita importanta este si ventilarea aerului din interior spre exterior, o necesitate logica, functionala, caci alimentarea cu aer si evacuarea acestuia, cand este viciat, este o conditie deosebit de importanta pentru microclimatul din cabina, fapt ce duce la atingerea unui tonus pozitiv al vizitatorilor. Sauna originala finlandeza are cateva caracteristici mai aparte: climatul din interior este unul de silentiozitate, devine un mediu spiritual, care creeaza sentimentul de Implinire si produce o descarcare a energiilor negative ale corpului, iar spiritul este eliberat de resentimente, de griji sau dureri vizibile ori imaginate. Sauna finlandeza, avand calitatile mai sus mentionate, devine un loc de reculegere, pentru unii chiar un loc de fitness-pelerinaj. Pentru a creste calitatea terapiei, noi am mers mai departe, am montat In sauna si raze ultraviolete pentru bronzarea reglabila a pielei cu ajutorul luminii, dar si pentru fortificarea corpului cu energii cosmice benefice. Conform dictonului antic latin, utile dulci, .utilul si placutul., Imbinandu-le, combinand elementele tehnice superioare cu cele psihoterapeutice, am atins pragul Incalzirii fizice a corpului concomitent cu energizarea sa, si din punct de vedere terapeutic, am reusit sa ridicam corpul la noi performante fizice.
     Sauna este o metoda ideala pentru tratarea si revitalizarea afectiunilor epidermei, un remediu ideal In bolile reumatice sau In psoriazis, o cale de reducere a riscurilor degenerarii, un mijloc de refacere a muschilor, mai ales In cazul accidentelor sportive, In general vorbind, este o cura ideala de refacere. Practicarea sauno-terapiei este o solutie perfecta pentru preIntampinarea tulburarilor produse de tensiunea vietii moderne care ne pandeste cu atatea pericole. Sauna produce o relaxare si o refacere a corpului nostru In stil antic, asa cum o practicau romanii si grecii cu mii de ani In urma. Transformarea apei si a caldurii In aer fierbinte, cu aplicatii pozitive asupra Intregului corp uman este o tehnica multimilenara, pe care Insa omul modern a cam uitat-o, aplicand In abuz si exces, practici chirurgicale sau tratamente medicamentoase, inconstient de riscurile pe care si le asuma, de consecintele si efectele secundare ale acestora. Sa nu uitam ca aerul si apa, sub forme diferite, au jucat si vor juca totdeauna, oricate inventii si solutii moderne s-ar descoperi, un efect vital decisiv, benefic, asupra corpului uman si animal.
     Sauna finlandeza de pe Muntele Semenic, adusa din tara natala a lui Santa Claus (Mos Craciun-ul finlandezilor) poate deveni pentru fiecare dintre noi nu doar un izvor de sanatate, ci si unul de beatitudine, de placere. O stare divina, cu Impliniri fara egal.
     As rezuma In cateva cuvinte aceasta scurta descriere a terapiei apei si aerului, pe care o efectuam prin intermediul saunei, a terapiei culorilor si cristalelor, aici Intr-un spatiu unic, pe platoul Muntilor Semenic. Cercetarile efectuate pe corpul uman au confirmat reactia sa pozitiva la diverse culori. Terapia prin culori (cromoterapia) este constituita, din punct de vedere tehnic, dintr-un panou instalat . cum se putea altfel? . pe un suport de lemn Abachi, care, printr-un program electronic digital, simplu si facil, transmite asupra corpului nostru insertii de lumina, In diverse culori si cu diferite intensitati, la intervale programate In prealabil: culoarea albastra, pentru cei care reactioneaza constient sau inconstient, la aceasta culoare, In vederea dobandirii unui sentiment de armonie si calm; verdele este culoarea echilibrului, a balantei si a pacii interioare; rosul declanseaza energiile, actiunea si puterea; galbenul constituie culoarea inteligentei si a cunoasterii, asa cum, de fapt, am descris rolul unor culori la Inceputul acestei sumare introduceri, In paragraful dedicat Cromoterapiei.
     Dupa doar putine minute petrecute In sauna, atunci cand din polonicul de Abachi, executat manual de urmasii vikingilor finlandezi, veti turna apa cristalina din varf de munte peste pietrele incandescente ale sobei electrice bine dimensionate, veti fi patrunsi inevitabil de sentimentul deconectarii totale de la haosul si stress-ul cotidian; veti fi inundati pentru cateva clipe de armonia divina a naturii imaculate, pure si eterne, ce se va desfasura In fata Dvs. ca un evantai, In toata splendoarea sa. Si va rugam sa retineti: toate acestea contra unor sume minore comparativ cu ceea ce veti obtine In favoarea propriului organism, caci merita sa acordam mai multa atentie nu doar propriului nostru Ego, ci si propriului nostru corp.

Home
E-mail
Contact
Romana
English
Deutsch