CRISTALOTERAPIA
                                                (o scurta introducere de Ioan Birta)


      Vizitand Sala Cristalelor de pe Muntele Semenic, locul in care florile de mina ocupa un loc important In lumea mirifica a medicinii alternative, In lumea terapiei distale exercitate prin metoda asimilarii luminii, bunul meu prieten, mineralogul Constantin Gruescu, i-a salutat pe primii veniti cu cuvintele .Bun venit in Casa Binelui..
      Ideea de a Incropi, aici In varf de munte, o sala destinata sedintelor de cristaloterapie este mai veche si ea se armonizeaza foarte bine cu utilitatile sportive si natura neIntinata din acest minunat colt de tara. Orientandu-ne dupa scara Mohs, cristalele au duritatea 8, deci aproape de duritatea diamantului, care, conform aceleiasi scari, are duritatea 10. Cristalele expuse provin din cele mai diverse si Indepartate tari de pe toate continentele lumii: India, Brazilia, Japonia, Germania si, evident, din Romania, dar si din alte tari. Cristalele pot fi admirate, In Intreaga lor splendoare, In Sala Cristalelor de pe Muntele Semenic, la o altitudine de aproape 1500 m. Geologii apreciaza ca peste 33% din suprafata Terrei este alcatuita din cuart si din bioxid de siliciu (Si O2), care se gasesc, de regula, la mari adancimi. Cristalele au atras atentia oamenilor Inca din zorii aparitiei fiintei umane si, cu certitudine, acest subiect nu va fi epuizat niciodata. Legendele antice vorbesc despre utilizarea cristalelor In vederea stocarii si generarii energiei fizice si psihice. In epoci Indepartate, continente ca Atlantida, Lemuria sau Mu foloseau aceste energii fie In scopuri terapeutice, fie In vederea stabilirii de contacte si comunicari terestre sau intergalactice, dar si pentru transfer si teleportare umana, sau materiala In general. Ele mai erau folosite In procesele de captare si utilizare a energiei cosmice, iar In meteorologie, pentru controlul, modificarea sau dirijarea vremii.
      In timpurile moderne, mai precis, pe la jumatatea secolului al XX-lea, cristalele au fost utilizate In diverse experimente tehnice, cel mai spectaculos fiind .Experimentul Philadelphia., care s-a finalizat prin teleportarea unui vapor militar cu Intregul echipaj la o distanta de sute de mile marine, experiment care a avut drept rezultat Inglobarea echipajului In scheletul metalic al vaporului, cu un efect catastrofal de notorietate. Dupa care a urmat o perioada de liniste, sau cel putin, testele sau experimnte s-au desfasurat departe de ochii si urechile mass-media. Putem concluziona ca atat lumea antica, dar si stiinta moderna nau fost, respectiv nu sunt Inca pe deplin pregatite sa controleze imensele energii continute de cristale.
      Cristalele si pietrele semipretioase pe care le expunem sunt destinate exclusiv purificarii fizice si psihice a vizitatorilor si refacerii generale, multi terapeuti fiind de parere ca prin intermediul transmisiei intercristale se Imbina spiritul cu materia. Cristalele convietuiesc Intr-o deplina armonie, contribuind la coexistenta binelui cu frumosul, unind ordinea si disciplina fatetelor cu perfectiunea si cromatica conurilor de siliciu; cristalele ne umplu sufletul si ne lumineaza mintea. Pentru ca aceste pietre tamaduitoare, generatoare de speranta si bucurie, s-au zamislit de-a lungul a zeci si chiar sute de milioane de ani. Apreciind erele geologice, In cadrul unei expozitii de la Teatrul National din Bucuresti, Constantin Gruescu, nota: .Florile din gradina mea sunt curate ca transparenta cuartului de Dognecea, serioase ca ametistul de Ocna de Fier, Impurpurate ca realgarul de Moldova Noua, vesele ca malahitul de la Mina Petru si Pavel, gingase ca granatii din Cariera Iuliana... Ele au menirea sa ne bucure si sa ne Innobileze sufletul cu frumusetea lor. Cu certitudine ca de aceste pietre se vor bucura si cei ce vor veni dupa noi.
      Vorbind despre Semiramida, antica regina care se crede ca ar fi creat Babilonul si careia i se atribuie construirea unor palate splendide si a unor gradini suspendate, gradini inverse si secrete, considerate In antichitate drept una din cele sapte minuni ale lumii, un alt titan al speologiei romanesti, academicianul Marcian Bleahu, afirma, referindu-se la colectia lui C. Gruescu, ca .florile de mina ale marelui colectionar Gruescu sunt cele mai complexe din cate am putut vedea In Indelungata-mi cariera stiintifica.. Fara a fi suspectati de lipsa modestie, putem afirma ca prezenta colectie de pe varful Muntilor Semenic o depaseste pe cea a marelui colectionar Gruescu. Ca diversitate, ca valoare si In mod speial prin existenta unor exemplare unice, asa-numite trofee, unicate In Romania. Cristalele l-au fascinat profund si pe unul din cei mai mari scriitori ai lumii, pe Johann Wolfgang Goethe, creatorul poemului Faust, care definea cristalele astfel: .Florile de mina Intruchipeaza lumina, culoare si vis... Se cuvine sa remarcam faptul ca individualizarea din filon sau roca a unei multitudini de minerale nu s-a facut haotic, ci Intr-o ordine perfecta, care Incanta ochii cu policromia de natura divina ce ne umple sufletul. Estetica acestor minerale, creata pe cale naturala, este de neegalat si demonstreaza o geometrie pe care nu o putea crea decat o divinitate perfect echilibrata.
      Printre exponatele, cel mai interesant este, fara Indoiala, cristalul de cuart, piatra care ne transfera Intr-o fascinanta lume de poezie si basm, Intr-un univers feeric si extatic. Paradoxal, dar perfectiunea pietrelor, tacute si reci, provoaca In sufletele noastre bucurie si caldura, ele ne Indeamna la meditatie, ne fac mai Ingaduitori cu noi Insine si cu semenii nostri. Daca avem In vedere ca unele cuarturi s-au format Intr-o perioada de timp ce a depasit sute de milioane de ani, putem afirma, fara a gresi, ca ele au sfidat timpul, fiind de fapt, potrivit conceptiei noastre de viata, nemuritoare. Formarea lor prin cristalizare din solutii saturate de bioxid de siliciu s-a facut sub presiune apreciindu-se ca, pentru a se depune doar cativa milimetri de Si O2, a fost nevoie de mii de ani. Unele cuarturi prezinta depuneri metalice, cum este cazul Ametistului, culoarea sa rezultand din depunerea fierului; culoare roz a cuartului se datoreaza depunerii manganului sau a titanului; cuartul cu nuante fumurii se datoreaza prezentei unor minerale radioactive. Cat despre marimea cristalelor, ea variaza de la cativa milimetri la mai multi metri, ca rezultat al concrescentei mai multor cristale, care pornesc dintr-o baza comuna si pot include si alte minerale, chiar pietre pretioase.
      Componentele unei astfel de flori alcatuiesc o familie, fiecare cuart avand un model energetic propriu, care pulseaza In acord cu vibratiile celorlalte modele, ca Intr-o orchestra aflata sub stapanirea baghetei unui abil dirijor. Aceste cristale emit energie spontana, dar continua, Incarcandu-se reciproc, unul de la celalalt, ca un perpetuum mobile de conceptie divina. Dintre cristale, Cuartul, din punct de vedere cromatic, reprezinta Intregul spectru al culorilor, el fiind . dupa cum am mai spus . cel mai raspandit pe tot cuprinsul planetei noastre. Ca utilizare spirituala, Ametistul este mai potrivit pentru meditatie si, Indeosebi, este indicat persoanelor care au suferit pierderea unei fiinte dragi. El aduce linistea prin comunicare subliminala, potrivit careia nu exista moarte, ci doar transcendenta, trecere de la o forma fizica primitiva si temporara spre una spirituala superioara, spre o existenta cerebrala definitiva. Ametistul este considerat, din aceasta cauza, piatra sufletului, cu efect calmant, de tonifiere a spiritului. Se considera ca persoanele care au trait o experienta negativa o pot transmite copiilor, ba chiar celor din jur, Incat aceste experiente triste pot fi propagate In lant, sub forma unui ADN malefic, continuu. Din aceasta cauza este nevoie ca, periodic, sa folosim o procedura cristalo-terapeutica, prin intermediul careia imprimarile primare negative sa se stearga din constiinta noastra, redandu-ne, astfel, echilibrul si linistea interioara, atat de necesara fiecaruia dintre noi.
      Procesele terapeutice pot dura zile, saptamani sau luni. Pentru persoanele marcate spiritual ele se pot prelungi pe durata unor ani, pentru ca terapia, procesul de vindecare, sa poata fi considerate complete. Dar, din pacate, traversam o perioada de timp marcata de existenta unei lumi debusolate, dezechilibrate, o lume In care unii se zbat sa acumuleze averi uriase, pe care, oricum, nu le pot lua dincolo de mormant, In timp ce altii se chinuiesc disperati ca sa poata supravietui de la o zi la alta. Ambelor categorii le este comuna lipsa aproape totala a preocuparii de a se Imbogati si a se Innobila spiritual, In acceptia non-teologica a ideii de spirit. Ambele categorii poarta In subconstientul lor informatii ascunse despre viata vesnica, fara a-si putea Insusi rezultatele mutatiilor periodice produse In evolutia fiintei umane, de la izgonirea strabunilor din Raiul biblic si pana In zilele noastre. Se stie ca o treime din viata ne-o petrecem In pat, dormind! Construim case mari si somptuoase, ne cumparam haine scumpe, ne Impodobim cu aur si nestemate, dar majoritatea dintre noi continuam sa ne folosim de saltelele traditionale, ordinare, de proasta calitate. Cu efectele dezastruoase asupra sanatatii. Salteaua cu perna pe apa, cunoscuta si apreciata Inca din antichitate,
      S-a afirmat pe continentul american abia In ultimii douazeci de ani. Cat despre batranul continent, Europa, aceasta saltea este ignorata si In prezent. In acest context ne putem mandri cu faptul ca Vilele Birta sunt singurele locatii hoteliere din tara, si printre putinele din Europa, care au o astfel de dotare. Multi dintre noi preferam sa platim sume, deseori exagerate si nejustificate, pentru tratamente si medicatie, Inversunandu-ne cu Incapatanare a ne procura o banala saltea ortopedica. In timp ce semenii nostri cu munca de birou nu-si dau seama de binefacerile unui scaun ergonomic.
      Dar, revenind la terapia cu cristale, trebuie spus ca mineralele cu cuart au rolul de a dizolva Incarcaturile negative care blocheaza capacitatea unor organe umane de refacere, caci, pe parcursul terapiei, tristetea, frica, apatia lasa loc sentimentelor de speranta si de Impliniri personale. Nu am vrea sa se creada ca ne lasam atrasi de sfera ocultismului, dar trebuie sa spunem ca terapia emotionala a individului se poate realiza fie prin sedinte de energizare cosmica, fie prin radiatii indirecte ale luminii cristalelor. Concret spus, printr-o asezare nemijlocita a pietrelor pe unele parti ale corpului.
      Energia cuartului este aidoma energiei solare: Incalzeste, energizeaza, penetreaza invizibil corpul, dar In acelasi timp repara aura, chakra deteriorata sau distrusa ce ne Inconjoara corpul. Trebuie remarcat ca aceasta lumina, aura protectoare, paleste cu timpul, slabeste din intensitate, din cand In cand fiind necesara reIncarcarea ei. Acest proces se poate realiza prin asezarea cuartului, atunci cand Il purtam cu noi, cu varful In jos pentru ca el sa devina astfel un canalizator, dar si un catalizator al energiei cristalice spre corp. Cristalele Indreptate cu varful spre corp vor canaliza vibratiile luminoase spre interiorul nostru, energizandu-ne; daca varful este orientat spre exterior, cristalele vor canaliza ca niste conductori, energiile negative In afara corpului, ceea ce va duce la relaxarea psihica a persoanei aflate In tratament cristalo-terapeutic. Oamenii de stiinta considera ca unele cuarturi, cum este, spre exemplu, Carneliana, o agata de culoare rosie-portocalie, s-au format si au evoluat o data cu pamantul. Dupa efectuarea dirijata a unor antrenamente speciale pentru captarea de energii ale cuartului, cristalele pot fi folosite pentru a realiza salturi In trecut. Se crede ca, aidoma unui chip de computer, In a carui componenta fizica elementul de baza este siliciul si despre care se spune ca va domina secolul al XXI-lea, cuarturile ar contine stocate toate evenimentele majore si minore Inregistrate de planeta. Unii cercetatori sustin ca acestea ar avea Inscrise, In programele lor, toate evenimentele petrecute pe pamant, de la explozia primara (Urknall) si pana In prezent.
      In timpul terapiei cu cristale, subiectii pot simti, ca efect al energizarii, furnicaturi de tipul unor micro-socuri electrice, iar In cadrul unor sedinte se afirma ca s-a ajuns chiar la levitatie (plutirea corpului sau a unor obiecte din jur). Aceste fenomene nefiind demonstrabile, specialistii sunt prudenti In afirmatii pentru ca de sute de ani traversam, Incorsetati, conceptul filozofic .cogito ergo sum.. Sa ne amintim doar de lupta seculara a medicinii clasice cu medicina naturista, aceasta din urma nefiind nici In zilele noastre pe deplin reabilitata, In pofida obtinerii unor rezultate si succese incontestabile.
      Aceste micro-socuri provocate de energizarea corpului de catre cristale pot da senzatia unor Intepaturi sau chiar senzatii de usoare lovituri, In cele mai diverse parti ale corpului. Simtim, de obicei, prezenta lor In acele puncte ale corpului In care aura sau organul intern uman este suferind, deficitar, semnalandu-se astfel efectul cristalelor care actioneaza la echilibrarea (Incarcarea cu energie cosmica) a corpului, sau la stergerea, eliminarea erorilor, respectiv la descarcarea energiei negative din corpul nostru. S-a constatat ca, In timpul sedintelor de cristaloterapie, apar fluctuatii ale temperaturii corpului, uneori . rar Insa . chiar valuri de caldura. Deseori se semnaleaza scaderea temperaturii corpului datorita energiei cristalelor, subiectii avand senzatia de frig sau chiar frisoane. Senzatia de caldura semnaleaza Incarcarea corpului cu energia cristalelor, In timp ce senzatia de rece este un semn de eliberare a energiei negative. In acest din urma caz, putem vorbi despre acumularea unei doze de supraenergie, astfel Incat, In scopul mentinerii echilibrului natural al corpului, se produce o descarcare energetica.
      Pentru a putea fi folosite In programe de protectie a corpului, cristalele necesita o pregatire specifica: purificarea cristalului prin spalarea In apa curgatoare, de izvor, sau In apa saturata cu sare marina, Incarcarea cuartului prin expunere la razele soarelui sau ale lunii, precum si prin realimentarea prin intermediul altor pietre. In cadrul acestor procese se va efectua inserarea programului de protectie In cristal prin procedeul Forma-Gand, astfel Incat cristalul sa formeze o aura In jurul corpului subiectului tratat. Aura, astfel obtinuta, va proteja individul de patrunderea energiilor malefice, prin crearea unui camp-tampon de protectie In jurul sau. Programul de protectie trebuie reInnoit cel putin o data pe an, de obicei primavara, dar acest procedeu nu este obligatoriu.
      Primul pas In cristaloterapie este meditatia cu cristale . concentrarea atentiei si proiectarea noastra virtuala In cea de-a Patra Dimensiune, mai tarziu In dimensiunile superioare pana la Adevarul Ancestral. In principiu, se recomanda ca meditatia cu cristale sa aiba loc de doua ori pe zi, dimineata si seara, avand o durata de 15 minute, metoda fiind obligatorie atunci cand se va proceda la initierea intrarii In Alfa. Terapia de dimineata va alimenta corpul cu energie benefica pentru toata ziua, iar cea de seara va permite diminuarea activitatii cerebrale pe timpul noptii, fara a tine cont de trairile emotionale din timpul zilei, ducand implicit la o odihna reconfortanta, la asa-numitul .somn fara vise..
      Psihoterapia: Ca metoda, se tin sedinte de auto-convingere, de auto-sugestie de tipul: .Azi ma simt mai bine decat ieri.! Ele vor avea loc dimineata, dupa trezire, efectuandu-se 20.30 de sedinte pana la atingerea pragului Alfa, cand va fi suficienta o sedinta pe zi. Pot fi folosite si sintagme sau cuvinte care exprima toleranta, sentimente de iubire sau iertare fata de semeni. Afirmatiile sincere au rolul de a ridica subconstientul la nivele superioare, ducand, implicit, la schimbarea In bine a corpului, la mai multa Incredere In fortele proprii. Cristaloterapia: Se efectueaza prin asezarea persoanei tratate pe scaun, cu talpile orientate In pozitie paralela, la distanta egala cu latimea umerilor. Spatele trebuie sa fie drept, fara sa atinga spatarul; barbia sa fie lasata In jos, limba pozitionata la incisivii superiori, ochii atintiti spre un punct superior, la circa 3 m de corpul aflat In relaxare. Cristalul se tine In mana dreapta de cei stangaci, si In stanga de dreptaci. Se Inchid ochii si se concentreaza profund pe alimentarea cu energie a cristalelor.
      Acest mineral reprezinta o forma a materiei purificate si el trebuie conceput sub forma unei lumini galben-aurii care emana din cristal, Il penetreaza si Il strabate, intrand apoi In propria noastra persoana prin inundare de lumina. Datorita acestei actiuni, vom deveni mai curati, mai iluminati si vom radia In jur propria-ne lumina (aura). Psihoterapeutii apreciaza ca suferinta umana, implicit senzatia de durere pot fi rezultatul unor erori mentale care dezactiveaza .doctorul. nostru de veghe intern, ducand la un dezechilibru al proceselor biochimice din organism. Prin cristaloterapie se realizeaza reechilibrarea organismului pana la completa sa restabilire. In cadrul sedintei de meditatie, este recomandabil sa ne Inchipuim o corola de petale albe care se Inchide pentru ca, In acest fel, sa se poata Inmagazina energia captata de la cristale, respectiv persoana tratata sa fie mai bine aparata de energiile insidioase, perfide sau malefice.
      Cu ambele palme, terapeutul va mangaia usor corpul pana la nivelul extremitatilor membrelor superioare si, dupa fiecare parcurgere, va scutura mainile de surplusul de energie. Identic se procedeaza si cu membrele inferioare. Terapeutul vizualizeaza, de asemenea, Impreuna cu pacientul, lumina rosie a chakrei, intuind scurgerea acesteia prin membrele inferioare, In pamant. Procedeul este asemanator Impamantarii electrice, fiind cunoscut si sub denumirea de canalizare a energiilor.
      Pentru pregatirea sedintelor de cristaloterapie, pacientul va avea grija sa nu poarte asupra obiecte metalice. Este de asemenea important ca subiectul sa nu poarte haine stramte, fie pozitionandu-le lejer pe corp, fie dezbracandu-se partial. Asezarea persoanei care participa la sedinta de cristaloterapie pe plan orizontal va fi facuta Intotdeauna cu capul spre nord si cu picioarele spre sud.
      Cristaloterapia poate avea un succes deosebit In combinatie cu psihoterapia. In acest caz, este nevoie de un psihoterapeut de marca, dar are mare importanta si pregatirea pacientului. Acesta trebuie sa fie convins de eficacitatea tratamentului, sa aiba Incredere In metoda care i se aplica si In terapeut. Scepticii, sau dimpotriva, cei care cred In minuni ce se vor petrece peste noapte, au putine sanse de reusita. Ceea ce a creat Divinitatea In cele 7 zile biblice (cu siguranta In milioane de ani terestri), Omul, partea esentiala, dar si cea mai sensibila a Facerii, poate suferi stricaciuni instantanee a caror refacere psihica si fizica necesita timp. Pentru cei care cred In forta binelui, In echilibrul universal, In puterea divina, exista sanse. De aceea, trebuie sa avem In vedere ca totul depinde de noi.